Bitcoin

Bitcoin
Har du noen gang sett en Bitcoin eller vet hva vi snakker om når vi snakker om en Bitcoin? Hvis du ikke vet dette kan det være smart å følge med på hva som skjer og hva vi snakker om. En Bitcoin som de fleste nå vet er en digital valuta. Det betyr at du ikke kan se en Bitcoin i seg selv, men du kan se dem på en datamaskin. Bitcoinen er da ikke en ekte sak du kan ha i hånden for å ta på, men en ekte sak som du heller kan se på en skjer. Det litt morsomme med Bitcoin er at du kan se på den hvis vil kjøpe Bitcoin og skriver ut den på en lapp. Det du får frem da er egentlig bare en oversikt over hvor du har den hen og hvem som solgte den til deg, men du kan lagre utskrifter av Bitcoin som viser den på denne måten.

Hvorfor krever Bitcoin mye strøm?
Det skrives veldig mye i media den siste tiden om at Bitcoin bruker altfor mye strøm og at Bitcoin rett og slett er farlig for miljøet. Dette er overdrevet hysteri og typisk når avisene begynner å skrive om ting de ikke har greie på. Det stemmer at Bitcoin bruker strøm. Dette fordi Bitcoin ikke bare er en mynt men også et helt banksystem. Sammenligner du med andre banksystem så forstår du raskt at Bitcoin har hele infrastrukturen til å gjøre alt. De trenger ikke hjelp fra noen. Denne hjelpen som bankene har Bitcoin innebygd i seg selv. Det er derfor viktig at du som Bitcoin bruker forstår at det kreves mye for at Bitcoin skal være uavhengig og gjøre det som trengs uten at man blander inn andre parter som vil ta kontroll over prosessene.

Nettverket Bitcoin består av millioner av datamaskiner. Alle disse er involvert på en eller annen måte. Noen kjøper og selger Bitcoin, mens mange andre deltar ved at de hjelper med å oppdatere blokkjeden når en transaksjon er ferdig. Det er veldig mange som skal oppdatere blokkjeden samtidig så mange av datamaskinene må vente litt før de kan oppdatere. Den som får lov til å oppdatere må løse en utregning slik at man kommer seg til den posisjonen som tillater oppdatering. Denne utregningen eller selve oppdatering kalles hashing. Siden den består av kompliserte utregninger krever den mye strøm fordi den krever mye datakraft.

Reduser strømbruken
Når en datamaskin gjør en tung utregning for å komme i posisjon til å oppdatere blokkjeden så vil datamaskinen bli varm, så varm at den trenger nedkjøling. Datamaskinen bruker da strøm til å bli varm og deretter mer strøm til å kjøle seg ned. Problemet med Bitcoin er at man gjør veldig mye jobb før man for lov å oppdatere. Det hadde vært bedre for miljøet og strømforbruket om man fikk lov å oppdatere først for deretter å gjøre jobben.